sunnuntai 12. marraskuuta 2017

Yllätyksiä! /mitä kannattaa huomioida

Vaihto-opiskelu on yllätyksiä täynnä.

Yllätykset alkavat yleensä jo ennen kuin pääset itse maahan, joten vaihdon hakuprosessin aikana kannattaa olla tarkkana ja kysyä aina jos ei ymmärrä. Vaihtoon hakeminen sujuu yleensä luontevasti, mutta täytyy varautua siihen, että esimerkiksi kaikki tiedot eivät ole aina päivitettynä tai ohjeet oman ja vaihtoyliopiston välillä ovat ristiriitaisia. Kaikesta selviää ja mitä tulee ranskalaisiin, he ovat yleensä joustavia, vaikka byrokraattisia.

Vaihto-opiskelun suurin yllätys ja anti on uuden kulttuurin kokeminen. Tähän liittyy monivaiheinen kulttuurishokki ja uuden kulttuurin omaksuminen osaksi omaa elämää vaihtokohteessa. Olen ollut jo aikaisemmin vuoden vaihdossa, joten tiesin jossain määrin varautua elämään uudessa kulttuurissa. Uuden kulttuurin tuomat yllätykset eivät aina ole miellyttäviä kokemuksia, mutta Lyonissa SELF-vaihdon ongelma oikeastaan on, ettei uuteen kulttuuriin välttämättä pääse kovin hyvin mukaan. On helppoa opiskella englanniksi, jutella englantia muiden vaihtareiden kanssa ja ostaa ruokakaupasta kaurapuuroa ja perunoita (vieläpä kysyin Suomalaiset Lyonissa -ryhmässä Facebookissa, että mistä saan ostettua kunnon kaurapuuroa). Vielä helpompaa on, jos hengaat koko ajan oman maasi kansalaisten kanssa ja puhut yhteistä kieltänne. Tämä ei koske minua, koska Suomi on niin pienesti edustettuna täällä, mutta esimerkiksi monia meksikolaisia, australialaisia ja kanadalaisia.

Positiivinen yllätys Lyonissa oli kuitenkin Lyonin yliopiston aktiivisuus SELF-vaihtareiden integroimiseksi Ranskaan. Meidän on pakko opiskella ranskaa ja Ranskan kulttuuria. Ranskan kultuurin opiskelu tuntui vähän hölmöltä aluksi, mutta sen kautta on oppinut ymmärtämään Lyonia ja koko Ranskaa paljon paremmin. Se on avannut uusia ovia Ranskan kulttuurin kokemiseen ja selittänyt sitä, mitä katukuvassa näkee. Ranskan kielen opiskelu taas ylipäätään helpottaa asumista Ranskassa ja on myös ollut monen motivaatio vaihtokohdetta valitessa. Tämän lisäksi Lyonin yliopisto tekee läheistä yhteistyötä monen järjestön kanssa, jotka tuovat yhteen ranskalaisia ja ulkomaalaisia. Esimerkisi Lyon International järjestää yhteisretkiä ulkomaalaisille ja ranskalaisille sekä illallisia, jossa ulkomaalaiset saavat ilmaiseksi mennä syömään ranskalaisen kotiin. Ihan mahtavaa!

Kulttuurin liittyvät yllätykset vaihtelevat riippuen mistä maasta tulet ja minkälaista elämäsi siellä on. Jotkut ystäväni ihmettelevät asioita, joita itse pidän normaaleina. Tiesin Ranskasta jonkin verran ennen vaihtoa, mutta minulle yllätyksiä ovat olleet esimerkiksi ranskalaisten suhtautuminen aamupalaan (korkeintaan pala leipää ja hilloa, monesti vain espresso), armeijan vahva näkyminen katukuvassa (Ranskassa on yhä poikkeustila päällä) ja herkkujen määrä (kaikkialla ja koko ajan). Vähän syvemmin kulttuuriin liittyviä yllätyksiä ovat olleet ranskalainen tietoisuus ja Ranskan käsitys itsestään, suhde Afrikkaan (ja erityisesti Algeriaan) sekä vanhempien ihmisten arkipäiväinen rasismi. Osittain nämä ovat yllätyksiä, osittain vain uuden oppimista. Lisäksi täytyy sanoa, että täällä on kaunista, ranskalaiset ovat yleensä todella mukavia ja julkinen liikenne toimii hyvin.

Asumisella on myös tärkeä osuus siinä, kuinka hyvin oppii tuntemaan Ranskan kulttuuria. Suosittelen ehdottomasti asumista yhdessä ranskalaisten kanssa, ovat he sitten opiskelijoita tai perhe tai jotain muuta. Asun itse perhemajoituksessa ranskalaisen naisen kanssa ja olen oppinut paljon siitä, miten hän ja hänen sukulaisensa/ystävänsä tekevät asioita ja reagoivat erilaisiin tilanteisiin.

Vaihto on aina yllätyksiä täynnä. Yllä mainitut on yllätyksiä, joita olen itse kohdannut ja asioita, joita olen oppinut. Mitä tulee tekniseen vaihtoprosessiin, kannattaa perehtyä asioihin kunnolla ja olla tarkkana. Mitä tulee elämään vaihtokohteessa, ei voi ikinä tietää, mitä tulee vastaan. Joten kannattaa olla avoin, joustava ja antaa itselleen aikaa uuden ymmärtämiseen.

Huomiona lopuksi, että uutta kulttuuria sopii omaksua siinä määrin, mikä tuntuu itselleen hyvältä. Kaikki, mikä on toiselle kultuurille ominaista, ei välttämättä sovi itselle tai ole hyväksyttävää. Toisia aina kunnioittaen, omana itsenään.

Ihanaa viikonloppua! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

La Fin

Syksy Lyonissa on ohi. Ja viimeinen viikko täynnä kokeita on suoritettu. Sen jälkeen viikonloppuna nautin vielä Lyonin suurimmasta fes...